Граждански дълг – изпълнен!

Днес изпълних гражданския си дълг (който всъщност не коства нищо за никого – 5 минути и 10 стотинки за мен този път)!
Снощи присъствах на много грозна сцена в центъра на София. Охранители от лицензирана фирма твърдят, че са повикани, за да изгонят бездомник от заведение в центъра. Пристигат четирима и застават срещу човека – той с торба, пълна с неясни неща, в ръката; шапка; яке и балтон върху него; мирис – все неща, които говорят, че не е в цветущо състояние. Отиват четиримата от лицензираната фирма при него и най- бабаита, най- отворения застава и му вика „Къв си ти, бе?“ (или нещо от този сорт) и му шутира торбата ….. Аз и неколцина от седящите пред заведението недоумяваме и започваме да се приближаваме към тях. Човекът говори нещо, което не се чува …. Бабаитът му бута шапката от главата (с ужасно пренебрежителен жест, изтласквайки средния пръст от палеца и бутайки козирката) и му говори на висок тон „Ама как така …….., бе?“ … Ние вече сме се доближили и питаме как е възможно такова поведение. Бабаитът: „Ама кой е тоя, та да ми рамахва пръст?“. Ние: „Легитимирайте се! Смятате ли, че удачно да се отнасяте така с този човек?“…. Отклонява се въпроса. На другите трима от четиримата им става неудобно и се отдръпват … Бабаитът също … (Разговорът ни продължи и повече, но бе несъществен). Човекът идва при нас и благодари. Ръкува се с нас. За мен усещането от ръкостискането, оставя впечатление за силен човек, знаещ какво иска. Казва ми неща за мен (при ръкуването), които малцина знаят и си тръгва … с торбата …. здрав!
Чудя се дали този младеж от лицензираната фирма щеше да се „развихри“ върху слабия ако не се бяхме намесили… А останалите трима?
Не ме остави на мира тази случка.
Работата на охранителните фирми не е да бият, нали? Мисля, че е по- скоро да предпазват от побои. Понеже тези момчета не могат да изкарат насъбраното във фитнеса, търсят жертви. Жертви от техния калибър по физически изглед- няма! Те няма да смеят да ги нападнат или да ги обидят, защото не е ясно какво ще им се върне. Затова нападат жертви- слаби и немощни, върху които да избият комплекса си. Комплекса от това да нямаш къде да реализираш натрупаното във фитнеса.
Днес се обадих във въпросната лицензирана охранителна фирма и съобщих мястото, датата, часа и номера на колата на охранителите. Казах им, че не смятам за редно да ставаме свидетели на агресия от техните служители! А напротив – смятам, че техните служители трябва да всяват ред и спокойствие и да отстраняват всеки проблем точна така – с ред и спокойствие! Казах за статута на „човека от през нощта“ и че върху такива като него съвсем не бива да се проявява агресия.
Получих разбиране и уверение, че случаят ще се разследва! Ще се обадя да попитам!
Смятам за редно всеки от нас да постъпва по този начин! Дори да не види резултат веднага- знайте: резултатът ври вече и ще се появи готов съвсем скоро! Ще се появи във формата на ОБЩЕСТВО!

Вашият коментар